Urbis
LOCATION:
Levels 8 & 9, Angel Place, 123 Pitt Street
CLIENT:
Urbis
ARCHITECT:
WMK
PROJECT MANAGER:
Mostyn Copper
BUILDER:
FDC Constructions
PROJECT VALUE:
Est. $5.6M
SIZE:
6,500sqm
SERVICES:
Mechanical, electrical, fire protection, hydraulics and acoustics

After nearly 10 years at Darling Park, Urbis made the decision to relocate to a more central location in Sydney’s CBD to cater for the next stage of growth for their business.

Leasing two levels of Angel Place that were previously occupied by a law firm, Urbis took a more sustainable approach by utilising many of the previous spaces thus allowing efficient allocation of funds to other areas of the fit-out.

A key aspiration for the client was to drive even greater collaboration within the business and with clients. This was achieved in part through one major change to the previous tenancy; an interconnecting stair designed to open up the spaces and create greater connectivity. The breakout and town hall area was then located directly next to the stairs further capitalising on the open area.

With ceilings removed to expose services, the breakout area was designed with an industrial feel, so ductwork and lighting design became crucial to the impact of the space. This proved challenging as the mechanical services had to account for those large town hall meetings where the population requires significantly more outside air and larger ac units.

The existing floorplate was opened up from multiple small offices to a more common open plan arrangement, with small meeting rooms retained and revised with new audio-visual equipment and pendant lighting. Collaboration and project spaces were created, with a large AV wall installed behind the interconnecting stair to showcase the results of these sessions. This first-of-its-kind interactive wall is equipped with motion sensors and provides a sense of ever-changing movement in the space.

A large external deck was refreshed with lighting integrated into new seating and decking, a design that wrapped indoors into the breakout space providing more collaborative areas for staff.  The additional travel distance introduced fire engineered solutions and required close review of the stair pressurisation system due to the additional exit doors into the fire stairs, a problem overcome with careful design of relief air pathways and diffusers that still met the architectural aesthetic.

To encourage and allow for more flexibility, 20 collaboration spaces, breakout spaces, an indoor space with tiered seating for presentations and events, an outdoor terrace, and 200 workstations over 2 levels, connected via an inter-tenancy staircase were thoughtfully mapped into the design.

Credit Images: Raw Life Studios