Located at the former Celtic Club site, the 48-level mixed use development comprising 227 apartments is a truly unique project.

The ground floor lobby will set the precedent in luxury for the whole building, with its distinct sense of arrival and premium level of security.

A key standout is the inclusion of Melbourne’s first urban forest; a three -storey light filled atrium space that will be wrapped in greenery, bringing residents close to nature without leaving home. Apartment floorplans are predominately larger than most developments and range from one, two and three bedrooms in various configurations. Penthouses will feature floor-to-ceiling windows and open plan design with spiral staircase to private rooftop terraces.

Level 5 will feature a private theatre and screening lounge, library and exclusive entertainer’s club for residents that will combine several formal and informal areas to entertain family and friends for private dinners, cocktails and functions. It will include a professional kitchen and luxurious custom-designed furniture for lounge areas.

The original heritage façade has been retained and the Celtic Club itself will also have a place in the new development, which will include a bar, restaurant and outdoor terraces.

Awards:  2018-19 Asian Pacific Property Awards – Best Residential High-Rise Development for Australia

East Brunswick Village is a mixed-use, medium-rise multi-residential, commercial and retail development in East Brunswick in Melbourne’s vibrant inner north. The village has been designed around the concept of an Urban Village with its generous open spaces and amenities welcoming use by both residents and the surrounding community.

Sustainability drivers have sat at the core of the development from project initiation. ADP have considered the environmental impact of all aspects of the development, from the materials used and the way construction waste is managed to the design of systems that optimise residents’ energy efficiencies and making alternative transportation integral to the design. Solar panels, the capture of rainwater to use onsite, and nearly one thousand bike racks are just some of the initiatives that have been put in place.

Other features include specialty shopping, a landscaped piazza, pedestrian mall, office spaces, a Coles supermarket, roof top gardens and cubby house, ample parking for vehicles and bicycles.

A real game changer in Australian real estate, Sky Garden will be the first time an air-rights transfer above a shopping mall has allowed a development of such scale. This trio of new towers reflects the change in direction of the property market towards the Asian “apartment above mall” model to deal with increasing housing demands in popular suburbs.

Sitting atop the Glen Shopping Centre, the development is being  marketed at families, offering a 4,000sqm park and open space as well as outdoor dining and entertainment amenities.

 

Central will provide a new way of connected living for students. Within walking distance of Melbourne University, Monash College and RMIT and sitting right on the edge of the city, Central is ideally located for new students to live, learn and connect with both their city surrounds and students.

A key aspiration of the client is to provide spaces to encourage students to connect to each other, putting student care at the forefront of the project. Low maintenance and ease of serviceability are imperative. ADP have provided clever and efficient building services design, with quality services and life cycle costs as key drivers.

To provide the best service to residents, technology has been a priority, providing safe entry access through smart phones and other app and smart-building features to make every part of living there easy. The building design, including the high-quality building services, encourages a connected experience for the students with significant communal and activity spaces, all supported by the latest in building technology. The building has s strong focus on sustainable, low energy solutions with layouts and services that take advantage of natural light and ventilation.

See Details: https://journalstudentliving.com.au/central/

Within walking distance of Melbourne University, Monash College and RMIT and sitting right on the edge of the city, Uni Place is ideally located for new students to live, learn and connect with both their city surrounds and students.

The 16 level faclity will activate Leicester Street and the surrounding public realm while providing recreational and study spaces opening onto internal outdoor courtyards. A key aspiration of the client has been to provide spaces to encourage students to connect to each other, putting student care at the forefront of the project.

To provide the best service to residents, technology has been a priority, providing safe entry access through smart phones and other app and smart-building features to make every part of living here easy. ADP has assisted Journal in setting a new benchmark in Student Living, with high quality building services and the latest in building technology to promote a positive and connected student experience.

See more details: https://journalstudentliving.com.au/uni-place/

With DA just approved for the world’s most sustainable shopping centre by Whitehorse City Council, the former brickworks site will be a real industry game changer on the global retail stage.

Located in Melbourne’s Burwood East and over 25,000sqm in size, this ambitious retail development is targeting the Living Building Challenge (LBC) accreditation, a global building certification measuring seven key performance categories across design, water and energy use, ecological values, building materials, equity and health and happiness. Burwood Brickworks will also be one of the first Green Star Design & As-Built v1.1. 6 Star retail buildings.

A world class destination, this retail centre will include a large proportion of food and beverage outlets, specialty shopping space including cinemas, a dining precinct as well as street level and basement car parking and medical centre to meet the demand of the increasingly populated area.

A prominent feature will be the large rooftop garden, allowing natural daylight and fresh air to all occupied areas of the centre. Other key sustainability drivers include; exceptional energy reduction; mixed-mode ventilation; capture, treatment and re-use of water; on-site solar generation; urban agriculture in the form of a large rooftop farm as well biophilic design integrated throughout the building.

Working alongside Frasers Property Australia, providing mechanical, electrical and fire protection services and assistance with the LBC accreditation process, ADP is very proud to be part of this project which is set to be a real game changer on the global retail stage.

One of Melbourne’s favourite live-music venues, Hotel Esplanade, known affectionately as “The Espy” is undergoing an extensive revamp.

The Sand Hill Road Group will renovate and reimagine every inch of the building, opening huge sections of the hotel that haven’t been seen by the public for nearly a century. There will be; a Terrace Garden with retractable glass panelled ceiling, a Public Bar and Main Bar, two kitchens, world class cocktail bars, function spaces, even a podcast recording studio! And, of course, The Espy will also have the Gershwin Room, perhaps the most famous live entertainment room in Melbourne.

A key challenge was designing and integrating the services within a tight heritage building envelope.  Mixing high volumes of people within a music, food & beverage venue, we had to retrofit fire sprinkler systems throughout the building to integrate large kitchen exhaust systems, without compromising the client’s vision for the venue’s redesign. We also provided solutions to minimise the buildings energy consumption and associated CO2 emissions.

With the first patient welcomed on Jan 30th 2018, this state of the art hospital facility is providing health services for up to 16,000 patients. St Vincent’s Private Hospital Werribee (SVPHW) facilities includes a day procedure centre, four operating theatres (one theatre Cath Lab), 32 acute medical/surgical/rehabilitation beds, 16 maternity birth suites as well as a nursery, support areas, kitchen, stores, chapel, car parking and shell spaces for consulting rooms, medical imaging, additional wards and theatres.

The hospital is seen as a significant investment in the city of Wyndham which lies to the west of Melbourne and has the fastest growing population in Australia.

Beside the hospital is the new residential aged care facility which will be home to 80 residents with dementia and low, high and respite care needs.
One of the key challenges for the building services was designing the central services to accommodate future stages and maintaining flexibility whilst staying on budget. Our team achieved this by preparing a ‘master plan’ for the development to identify how the site will operate at its ultimate.

With a large upfront cost premium to the development, to save money in the long run, ADP provided clever cost saving methodologies. This enabled easy upgrades to key plant and services to the hospital ensuring operations throughout the hospital will not impacted.

The transformation of the Glen from a suburban shopping centre into a boutique destination will deliver a leading retail and food destination to the community. With a new public square, two dining precincts, the latest format David Jones, new mini majors and international brands as well as cafes and restaurants, this retail destination will elevate both the customer and tenant’s experience.

A fundamental part of the project has been ensuring minimal disruption to the operation of the shopping centre. We achieved this by consolidating multiple existing systems into common systems which assisted in allowing the project to pursue a staged delivery thereby minimising infrastructure upgrades.

The 19,000sqm expansion with total refurbishment and reconfiguration of the existing GLA will be delivered as 4 Star Green Star.

Taking centre stage in Bendigo, the transformation of Bendigo’s Gaol to Ulumbarra Theatre has delivered a collaborative and dramatic entertainment and cultural space to both the college and the community.  Ulumbarra – meaning gather together or meeting place in the language of the Dja Dja Wurrung people reflects the original indigenous use of the site as a lookout and meeting place.

The design of the theatre draws on the prison’s heritage and inverts its relationship with the community.

To the north, the new public face of the centre opens out onto Gaol Road; inviting visitors through a break in the old gaol wall.  The Theatre’s fly tower and contemporary facilities are deliberately located to rear of the site to encourage patrons through the heart of the former prison and into the central hall which connects Ulumbarra’s old and new spaces. Ulumbarra’s plan allows for various occupants to work simultaneously either as independent users or in collaboration.