The first phase of the Australian Museum’s transformation – known as Project Discover is now open to the public.

In its most extensive renovation in decades, Australia’s first museum, originally founded in 1827, has redeveloped it’s public and exhibition spaces. This includes adding more than 3,000sqm of new public space, repurposed from back-of-house areas.

“Project Discover has transformed Australia’s first museum with its world-class natural history and cultural collection of more than 21million objects and specimens into a museum for the 21st century and beyond and our partnership with ADP Consulting has been key in the preservation of our exhibits and artefacts and the spaces we have created,” said Kim McKay AO, Director & CEO at the Australian Museum.

“This will be our third project working with the museum and one of the most exciting ones to date’, said Gavin White, Director at ADP Consulting. ‘The redeveloped areas will bring new breath taking experiences to tourists and the people of NSW at an unparalleled level. What has been exhilarating for our team is engineering such an iconic heritage building which was never intended for modern-day, cutting-edge technology. On a personal level, it’s been a real privilege to be part of a team creating an environment that will safeguard the historic treasures of Australian Museum and future touring exhibitions.”

Due to the significant scope of works, the Museum closed its doors to the public for the entire renovation, with staff remaining in the building due to the highly sensitive collections and exhibitions.

With numerous considerations around a project as complex as this, significant specialist requirements have been incorporated into the design from an early stage as well as careful consideration of specialist environmental conditions which have been applied to multiple areas and systems throughout the museum.

With a budget of $57.5 million, including $50.5 million funding from the NSW Government, Project Discover will facilitate the first stage of the AM’s transformation.

The transformation has delivered a new flexible touring exhibition hall across two levels to allow for one major exhibition or two exhibitions to be held simultaneously. There is an impressive new central staircase with stunning views to St Mary’s Cathedral with new escalators for seamless circulation between the Grand Hall, known as Hintze Hall, and the new Touring Exhibition Hall below. The redevelopment will also significantly improve the visitor experience with the creation of new education facilities, a new museum shop, a second café, expanded members’ lounge, cloaking and amenities.

An important part of the Australian Museum has been reducing its environmental footprint and it is now Carbon Neutral and has recycled and reused over 90% of the building materials from the project. The AM is the first natural history museum to be Climate Active Carbon Neutral certified.

Some key engineering design solutions included:

  • Humidity-controlled air handling units with N+1 redundancy and tight temperature deadband control so environmental conditions are always maintained.
  • Dry pipe, double-knock sprinkler systems to ensure no water is stored above critical exhibitions.
  • Flexibility in the communications, AV, lighting, and security system designs to accommodate a wide range of end-user requirements.

Dedicated to the Vietnamese diaspora, the museum has been an aspiration of the Vietnamese Community over the last two decades and will be the first Vietnamese Museum in Australia.

Capturing a defining time in the history of Vietnam and Australia, and the Vietnam War, the new Vietnamese Museum Australia (VMA) seeks to commemorate this legacy for future generations and to embody a physical emblem of hope – of a journey through conflict and terror, uncertainty and struggle, to resilience and hope of a new land.

The VMA will not only collect, record and preserve the culture and history of Vietnamese settlement in Australia, it will provide a vibrant multi-cultural hub in the heart of the Footscray community. Showcasing Australia’s world-class multicultural society, the museum will be a great environment where stories can be shared from both the past and the present and from the perspective of more than a hundred thousand Vietnamese Australian Refugees.

Furthermore, the facility will support community development and engagement and will be capable of hosting wider community functions, events, projects and initiatives which will transform the development into an iconic civic hub, resource centre and must-see destination in Victoria.

The four-level building will include a ground floor reception area, social service area, gift shop, multicultural hub, kitchen presentation space, exhibition space, shrine and roof terrace.

The VMA will be an important part of the ongoing journey of the Vietnamese Australian Community.

After nearly 10 years at Darling Park, Urbis made the decision to relocate to a more central location in Sydney’s CBD to cater for the next stage of growth for their business.

Leasing two levels of Angel Place that were previously occupied by a law firm, Urbis took a more sustainable approach by utilising many of the previous spaces thus allowing efficient allocation of funds to other areas of the fit-out.

A key aspiration for the client was to drive even greater collaboration within the business and with clients. This was achieved in part through one major change to the previous tenancy; an interconnecting stair designed to open up the spaces and create greater connectivity. The breakout and town hall area was then located directly next to the stairs further capitalising on the open area.

With ceilings removed to expose services, the breakout area was designed with an industrial feel, so ductwork and lighting design became crucial to the impact of the space. This proved challenging as the mechanical services had to account for those large town hall meetings where the population requires significantly more outside air and larger ac units.

The existing floorplate was opened up from multiple small offices to a more common open plan arrangement, with small meeting rooms retained and revised with new audio-visual equipment and pendant lighting. Collaboration and project spaces were created, with a large AV wall installed behind the interconnecting stair to showcase the results of these sessions. This first-of-its-kind interactive wall is equipped with motion sensors and provides a sense of ever-changing movement in the space.

A large external deck was refreshed with lighting integrated into new seating and decking, a design that wrapped indoors into the breakout space providing more collaborative areas for staff.  The additional travel distance introduced fire engineered solutions and required close review of the stair pressurisation system due to the additional exit doors into the fire stairs, a problem overcome with careful design of relief air pathways and diffusers that still met the architectural aesthetic.

To encourage and allow for more flexibility, 20 collaboration spaces, breakout spaces, an indoor space with tiered seating for presentations and events, an outdoor terrace, and 200 workstations over 2 levels, connected via an inter-tenancy staircase were thoughtfully mapped into the design.

Credit Images: Raw Life Studios

With the 2022 Winter Olympics ahead of us, the construction of this unique training facility has just been completed and is pegged to be the best outdoor ski facility in the world.

Previously the Flying Kangaroo aerial team would have had to travel overseas to train so this new addition to Brisbane’s Sleeman Sports Complex will give our Olympians a great advantage as well as creating a pathway for future champions.

Although the centre’s official opening has been delayed due to COVID-19, the facility is already being used by our elite aerial skiers, with plans to accommodate future International Aerial Ski programs.

The new development will consist of seven ski jump runs in varying degrees of height and complexity that are located at one end of an existing 50m pool adjacent to the current Sleeman Sports Complex.  The seven practice jumps will simulate winter snow competition jumps, utilising the outdoor training pool for water landings.

Our team provided design advice from concept through to construction and detailing for the ramp sprinkler system and amenities. This included hydraulic, aeration (mechanical), electrical for concept and tender design and hydraulic and ski surface sprinkler system for the construction documentation.

As part of the scope, our team developed a proprietary system to address the specific requirements of such an exceptional facility. Being the first system and build of its kind in Australia provided an exciting challenge and opportunity for the ADP team.

The project involves the collaborative efforts of Buildcorp and the Olympic Winter Institute of Australia (OWIA) who shared the vision of a world-class quality all-year-round ski jump. It will be a benefit to the community and an attraction on a national and international scale.

Situated within the Nepean Hospital health precinct, the state-of-the-art healthcare hub is delivering world-leading care to the Western Sydney community.

The centre features 6,300sqm of space for healthcare service providers, including five theatres, 16 private hospital rooms, day treatment facilities, a radiation therapy linear accelerator and a broad range of diagnostic services.

Consisting of four basement levels and four levels above ground the development also included the construction of two suspended Radiology Bunkers on the ground floor.

ADP have been proactively engaged with the current and future stakeholders to deliver a highly efficient building with the flexibility to cater for both medical and non-medical tenants.

Our team are providing mechanical, electrical, fire, hydraulics, Section J, vertical transportation and ESD services to achieve a target 4.5 Star NABERS Energy Base Building rating.

The new hybrid operating theatre is among the most sophisticated theatres in Australia featuring state-of-the art medical infrastructure and artificial intelligence backed Robotic Imaging technology to enhance and grow existing cardiac surgical services available at the hospital.

Some key elements of the projects were: the associated hybrid theatre control room and anaesthetic bay, refurbished and expanded ICU and recovery beds, new theatre staff change amenities, and staff rooms and services for a future stat lab.

The suite combines the advantages of a surgical operating theatre with high-end imaging to allow teams of cardiologists, interventionalists, surgeons, radiologists, and nurses to treat patients requiring complex surgical work for cardiac and vascular disease.

A technically complex project, we utilised our health expertise from our Melbourne office from the earliest stages of the project to deliver the best design outcomes to the client. The project was split into 5 main sections and is one of the most technical operating theatres that ADP has completed to date.

Involving both new build and refurbishment works, the new hybrid theatre was located half in the existing building and half in the new section of the building. This represented significant coordination issues with the existing structural support as well as the new structure.

The works were completed without impacting hospital services being delivered in the existing adjacent operating theatres, which remained fully operational throughout the project. Our experienced health team worked in close collaboration with critical stakeholders, to ensure that any risks were mitigated, minimising any impact on patients and visitors.

Providing a dynamic community for students, the award-winning The Geelong College Junior school has been designed with the surrounding environment front of mind.

Designed by John Wardle Architects, the creative draws upon the school’s pedagogies inspired in approach by the Reggio Emilia philosophy. A critical aspect of the approach considers the environment to be “the third teacher”.

The new school buildings are closely linked to the landscapes of the site and are shaped to provide the best amenity and outlook for students and staff. The zig-zag form allows south light into all the learning environments, promotes natural cross ventilation of the spaces, and provides expansive views across the playing fields.

With contemporary teaching methodologies guiding the design of these new spaces, the existing standalone classroom pavilions have been thoughtfully re-adapted into music and drama studios and a new multi-purpose room which will allow the whole school to gather.

The existing courtyards have beautifully landscaped, providing areas of play and are amplified by a performing arts precinct around them and the continuous veranda linking the classroom pavilion further promotes the outdoor spaces for learning and social play.

To ensure exceptional indoor comfort for students while reducing the energy consumption, our team designed a mixed mode ventilation in combination with heat recovery systems and high efficiency air-conditioning systems. The building utilizes a solar PV array to offset a large portion of its carbon footprint.

Roof drainage is captured and re-used for both irrigation and toilet flushing in the building making this development even more sustainable and environmentally friendly and state of the art building automation makes this building’s performance visible and measurable to the Geelong College maintenance and operation managers.

The award-winning Australian Headquarters, located within Tower 2 of Barangaroo, is a great example of innovative design which delivers flexible and experimental spaces that respond seamlessly to a brands vision.

The entry & lift lobby space is designed to be an activated experience that engages the users through light & sound and aims to transport guests & employees into the Cognizant space. Conceptually the project is a juxtaposition of space and texture, delivering flexible areas which allow occupants to transform and adapt the surrounding environment to suit their needs.

Key features of the fitout include a welcome lounge with open breakout & dining spaces, a large breakout kitchen doubling as a Town Hall presentation space, a client experience centre showcasing Cognizant’s latest technology, and working areas that are flooded with natural light and a calming palette.

The ADP team provided building services, acoustics and sustainability design and the project is expecting to achieve a 6 Star Green Star rating and a 5 Star NABERs rating. All furniture, finishes and joinery throughout have been specified and designed with sustainability at the forefront and where possible, the existing base building structure has been retained. Through early collaboration and open communication with the full project team, sustainability was fully embedded into the holistic design philosophy throughout the project resulting in a great outcome.

To avoid compromising the existing HVAC systems and avoid unnecessary demolition, all space planning was completed with considerations to the locations of the existing active and passive chilled beams and ceiling structure. This presented unique opportunities and challenges during the space planning stage and informed the location of all full height-built structures throughout.

 

With a vision to deliver an environmental hotel which still encapsulates the hallmarks of a luxury hotel, this five-star development will be the first Fairmont branded resort in Australia and will bring a whole new level of opulence to Far North Queensland.

Located in a stunning area on the edge of two UNESCO World Heritage sites – the Great Barrier Reef and the Daintree Rainforest – the resort will offer guests a selection of 253 luxury rooms, a choice of restaurants and bars, a day spa, a treetop walk, and panoramic conference and wedding facilities, all designed around resort-style pools.

Blurring the lines between indoors and outdoors will be an intimate lobby inspired by birds’ nests and verdant tropical gardens, and with butterfly nets sitting above the children’s swimming pool the resort will deliver a truly magical experience to guests.

ADP are delivering the electrical, dry fire and vertical transportation for the project, with one of the key considerations being the seamless guest experience from arrival to departure as well as the integration of the services to the resort wellness and guest amenity initiatives.

The development is striving to be recognised for its strong environmental credentials, embracing meaningful collaboration with the Kuku Yalanji community, the traditional owners of the land; and partnering with sustainable operators to explore the Great Barrier Reef and The Daintree Rainforest. The hotel will complement the Douglas Shire, a global winner of the Communities & Culture Award at the Sustainable Destinations Awards in March 2020 and is the first region to have achieved Ecotourism Australia’s Eco Destination Certification in 2019.

To learn more please contact: Mathew Burke, Associate Director – M: 0408 929 234 E: [email protected]

With all the features and facilities of a corporate office one would expect to find in the heart of a CBD and not typically in a suburban location, the Victorian Government’s Department of Transports new customer service centre, a mix of commercial and retail, will provide staff and customers alike a premium, high quality environment in a convenient location adjacent Eastland shopping centre and Ringwood Train Station.

This 13,700sqm NLA fully integrated fitout will include an end of trip facility on the lower ground floor, a VicRoads customer services centre and café on the ground floor with a business lounge on the mezzanine. PCA grade A offices with interconnected stairs are located between levels 5-10 and the roof top terrace provides a function space to host 200 people.

This project has a high emphasis on the use of clever technology that is integrated into workstations, meeting/conference rooms and collaboration spaces to offer flexibility with minimalistic visual connection to services. One such example is that there are no raised floors or suspended umbilical cords from the ceiling to the workstation clusters for any service. This allows panoramic views of the office and uninterrupted external views of the Dandenong ranges.

A key challenge has been ensuring that the requirements of all the separate departments and various stakeholders, each with their own unique operational prerequisites yet all sitting under one umbrella, are met and delivered cohesively. Reverse engineering a services requirement brief that meets all interdepartmental requirements, although challenging, was achieved through strong communication and regular collaboration with the wider project team through workshops, meetings over video conferencing and site visits only as necessary due to Covid-19. Through this collaboration we have achieved a great working environment for the end-user with spaces that are tailored for individual group settings and multiple groups with the intention of improving people’s health and productivity.

The fitout will be targeting a self-assessment of Green Star and NABERS.

To learn more please contact: Russell Evans, Director – M: 0411 358 090 | E: [email protected]