Australian Catholic University (ACU), together with Blacktown Regional Council are delivering a new University Campus that will sit in the heart of the local community of greater western NSW. The project includes the fit-out of 6,000 sqm across 4 floors of a 5- storey existing building in close proximity to Blacktown Train and bus stations.

With a whole of building upgrade, the infrastructure requirements to re-purpose the existing commercial office into learning and teaching spaces is key. The building will require an additional ventilation and cooling plant and vertical transportation refurbishment.

An existing B grade commercial building will be converted to hold a mixture of sim wards, lab spaces, lecture and university student support facilities.

With the ACU’s ambition of opening their new Blacktown Campus as early as possible, the design and construction programme is sequenced such that construction staging, consideration of early identification of long lead time items and the consideration that the final stages of the upgrade will happen under a live teaching environment, requiring the project team to carry out extensive and intensive collaboration sessions.

As the campus is planned to operate from 22 Main Street for at least 5 years it is essential that good quality fixtures and fittings are provided whilst demonstrating good value for money. The spaces are to be secure, welcoming, inclusive, sustainable, and flexible.

Continuing to grow its presence in the national and international academic community, Western Sydney University (WSU) has delivered benchmark teaching facilities for specialist disciplines within the Schools of Humanities and Communications Arts, and Computing Engineering and Mathematics.

The new facilities at the Parramatta South Campus replace existing cellular classrooms and traditional lecture spaces with flexible teaching spaces, dedicated studios and laboratories, such as engineering practical Labs, design studios, electrical labs, electronic lab and materials testing, mechanical and mechatronic labs and collaborative workspaces.

ADP provided electrical, fire, hydraulics, audio visual and specialist lighting.

The project involves the adaptive reuse of WSU’s Westmead Campus – Building J -the site of the former St Vincent’s Boys Home.

The heritage building is now the home to WSU’s NICM Health Research Institute. Stage 1 of the project is now complete and incorporates clinic rooms, dispensaries, and associated staff support areas.

The design for Stage 2 is currently underway and will include a range of laboratories and facilities.

ADP have proactively engaged with WSU and their internal stakeholders to ensure the design has delivered on all key university policy and guideline requirements. For example, through early engagement ADP were able to address key university energy efficiency and future maintenance requirements and coordinate the establishment of a new high efficiency central thermal plant.

Western Sydney University is engaged in a series of works to relocate a number of offices and divisions to its Hawkesbury campus.

Building R7 was originally built in 1949-1950 to offer accommodation to the increasing number of college students. The relocation of campus services is providing an opportunity to refurbish and to adaptively reuse some of these existing, historical buildings.

These new modern offices will provide meeting rooms, offices and staff amenities for 48-50 staff.

ADP are providing electrical, mechanical, fire and hydraulics for the existing building refurbishment and are designing the Central Thermal Plant which will connect a number of the heritage buildings.

In 2017, following a year-long restoration, the Westpac Long Gallery in the Australian Museum, was open to the public. With generations of ad-hoc changes swept away, the original floors were uncovered, the marble columns revealed and restored and the original wire fretwork re-installed on all levels.

ADP Consulting are privileged to have been part of the team in the restoration of this iconic heritage landmark. Not just bricks and mortar, this has been a project of passion, reviving a sense of grandeur and wonder to this national treasure, the oldest museum in the nation which houses precious objects from Australia’s past.

Founded in 1827 to house a natural history collection, Australia’s first public museum has been at the forefront of scientific research, collection and education for 190 years.

As part of the restoration the Museum wanted to transform the Long Gallery into a modern multi-function space; enabling flexibility from hosting lectures to exhibition of the latest multi-media displays.

To ensure the best comfort to visitors, protection of the exhibits and to assist with humidity control, ADP designed a displacement ventilation system, to seamlessly incorporate into the display case assembly. This along with the delivery of a new audio-visual system has enabled the Australian Museum to comfortably host large functions amongst its 200 most valuable Treasures.

Enjoying rapid growth and increased brand recognition within the Sydney market, Flexigroup, a multi-national provider of financial products and payment solutions, made the strategic decision to move from St Leonards into a more desirable CBD location. To attract more staff and create further brand awareness the business decided to relocate closer to better transport links and to a more attractive space more in line with their corporate identity.

A modern open space, with extensive views of Hyde Park the fitout included 3 floors of meeting rooms, casual meeting areas and offices, positioned away from the Façade allowing the open plan workstations to be positioned to take advantage of the views and Natural Light.

The fit out was completed as a single stage which included early delivery of the comms room to ensure the new office was live prior to the relocation. The relocation from St Leonards to the City was achieved over a single weekend ensuring business continuity was maintained at all times.

With sections of the workspace occupied 24/7, ADP designed a mechanical HVAC system that utilised tenant supplementary condenser water as a more efficient and cost effective solution to after-hours base building air conditioning

To accommodate significant growth and provide a more suitable workplace to their staff, Avant relocated their premises to Darling Park Towers (DP3) in 2017.

A key driver for the client was to provide spaces that would encourage collaboration and teamwork as well as provide technology that would support accelerated learning and concentration.

The fit out included a general open plan office, quiet rooms, meeting rooms, flexible training rooms and staff breakout spaces. One floor was dedicated to clients and included a guest waiting lounge, a boardroom, and several smaller meeting rooms, all with presentation facilities.  A key requirement was high performance video conferencing facilities and we designed the lighting to ensure high quality, on screen visual representation.

With an interconnecting stair linking the breakout spaces on all four floors, a fire curtain solution was implemented to address smoke hazard management, with services designed to address the additional requirements.

To improve wellness and encourage best work practice, four of iCare’s diverse business units from various sites in Sydney’s CBD were consolidated into a new workplace promoting connectivity, communication and cultural change.

Promoting connectivity, the design included interconnecting stairs across all five floors with fire curtains installed to address the issues of smoke hazard management.

The main client floor included flexible spaces capable of expanding to allow presentations to 150 people.  A flexible air conditioning solution resolved the issue of limited base building provisions and enabled the occupants to adjust the environment to suit the changeable headcount for people’s comfort. The solution we provided used an existing connection to the façade on another floor which avoided any DA application processes and ensured the project was completed on time.

The project provided lots of small meeting and quiet areas for smaller working groups, but still included smart AV solutions to these areas for productivity. With limited structural penetrations allowed around core areas, wireless presentation was utilised within these rooms, giving the ability for staff to present to colleagues locally, or make video calls to others via their Skype for Business account.

Wollongong Central, located in the CBD of Wollongong and approximately 90 kilometres south of Sydney, has reinforced its position as the Illawarra’s leading retail and food destination.

With the opening of a new look David Jones Store and new retail precinct, the shopping destination has delivered a best in class experience to their customers.

For nearly 30 years shoppers have been requesting that David Jones bring back their food hall and they have been delivered an experience which sits in parallel to David Jones major city stores.

As well as converting the existing Myer store to David Jones and remixing part of the speciality retail, the development also provided GPT with the opportunity to undertake a major central plant upgrade, improving the asset’s efficiency and reliability. ADP provided services to this brownfield conversion of the site while the centre continued to trade, a key requirement for the client.

With the creation of this new park-side community on this inner-city former industrial site, a whole new way of urban living is being realized. The development which is surrounded by the 44-hectare Sydney Park in Alexandria will provide the opportunity for residents to live at one with nature whilst enjoying the amenities and convenience of Sydney’s inner-city lifestyle.

The development will consist of 400 apartments across eight six-storey buildings enveloped on three sides by Sydney Park. With a new public plaza connected to the park, the development will embody its natural surrounds of natural light, fresh air and a rich ecology through clever design and open spaces.

A key driver for the rezoning of the site is the need to mitigate the noise associated with the Euston Road traffic to a level that is adequate for residential living. The design team will balance the conflicting requirements of acoustic attenuation and natural ventilation by strategically placing openings in the façade to allow airflow into the apartments to maintain a high quality indoor environment whilst restricting noise into the apartments. This will be achieved by using CFD modelling.